…in dan mineral.
Roti merupakan produk barangan pengguna setiap hari. Jadi salah satu cara untuk berurusan dengan diet imbangan penduduk adalah pengenalan kepada pembentukan produk yang aktif boleh mempengaruhi proses metabolik dalam badan, dalam serat tertentu.
Kepentingan fisiologi serat kerana sifat kimia dan sifat-sifat mereka. Badan serat dicerna mengandungi kompleks yang terdiri daripada selulosa, hemiselulosa, pektin, pentosans dan lignin. Telah diketahui bahawa peranan fisiologi serat dikaitkan dengan keupayaan membengkak mereka, penyerapan air, ionosvyazyvaniyu, penjerapan dan hartanah penampan. Mereka adalah perlu bagi seseorang untuk menjalankan itu kesan peristalsis, dan juga fungsi-fungsi berikut: memperhebatkan pembangunan mikroflora usus, meningkatkan penggunaan tenaga semasa metabolisme, mengikat bahan-bahan toksik dan mengurangkan kesan berbahaya mereka pada badan, mengurangkan kolesterol dalam darah dan mewujudkan rasa pesat "tepu." Dalam ini sebahagiannya merosot penghadaman makanan, mengurangkan jisim orang yang gemuk. Ini adalah penting terutamanya untuk kumpulan umur yang lebih tua, di mana pelanggaran itu diiringi oleh aktiviti diet rendah fizikal.
Tetapi di banyak negara, dan sejarah berakar kecenderungan untuk mengambil kebanyakannya hasil varietal tepung roti rendah, apabila menerima yang dipisahkan dari gandum seperti sebahagian biologi berharga morfologi bijian, seperti cengkerang, lapisan aleurone dan kuman. Jabatan cengkerang berpigmen disebabkan gelap tepung gandum, dan janin - kemerosotan kualiti semasa penyimpanan. Aleurone adalah sukar untuk memisahkan dari shell, jadi ia juga sebahagiannya dikeluarkan dari dedak.
Pada skim semasa kualiti pengisaran peluru sebutir dan pemilihan embrio perubahan ketara jumlah bahan-bahan tertentu dalam tepung apabila dibandingkan dengan kandungan dalam bijirin penuh. Ini adalah disebabkan oleh pengagihan yang sangat tidak sekata dalam komponen caryopsis yang menentukan nilai pemakanan.
Selepas tradisional mencanai dan menyaring tepung 24 unsur surih dan vitamin jatuh ke dalam sisa, yang dipanggil bran. Dengan dedak yang dikeluarkan kira-kira satu perempat daripada jumlah protein, dua pertiga daripada mineral dan hampir semua serat, sayur-sayuran dengan berkualiti tinggi pengisaran kehilangan banyak vitamin dan PP. Di samping itu, protein embrio dan lapisan aleurone adalah sangat berbeza daripada protein endosperma dalam komposisi sifat kimia mereka, dan nilai pemakanan.
 
Mereka diberi makan kepada ternakan, dan sudah tentu meningkatkan kesuburan, peningkatan berat badan dan pengeluaran susu. Ungkapan "kuat seperti lembu jantan" - Kedudukan bran Nam, berkaki dua, dari vitamin dan mineral kekayaan adalah hanya 30%
. Dan biokimia berhujah bahawa ini terselamat dalam nilai premium tepung disimpan aktiviti biologi hanya dua minggu pertama pengisaran bijirin. Hasilnya, kita makan kebanyakannya kanji. Sebenarnya, kanji - bukan racun, dia mempunyai kandungan kalori yang tinggi, yang membantu meningkatkan perut walaupun dengan pemakanan yang tidak sihat. Terutamanya "roti dan bubur - makanan kita." Walau bagaimanapun, cara nenek moyang kita makan, dan apa-apa. Walau bagaimanapun, mereka tidak menggunakan yis, kulat hidup, dari segala kejahatan: penapaian di dalam perut, gegaran dalam usus dan kembung - supaya mempertimbangkan pemakanan mengesyorkan makan roti dan sedikit basi.
Pada dasarnya, terdapat tidak dinafikan bahawa roti yis biasa - produk berkhasiat yang berharga, yang membolehkan untuk kos yang agak rendah untuk memenuhi keperluan badan untuk karbohidrat. Tetapi ini adalah benar hanya untuk hidup dalam persekitaran yang bersih, orang dengan usus kerja yang cemerlang. Saintis telah menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang ditapis dan roti putih dengan akibat yang serius, seperti makanan buatan habis.
Sains global telah datang kepada kesimpulan bahawa jika penaik roti dari tersebar, iaitu gandum, diproses oleh teknologi khas, ia menjadi sifat-sifat penyembuhan yang menakjubkan. Menurut pakar-pakar perubatan, ia mengekalkan semua komponen yang berharga: serat, protein, lemak, vitamin, dan mineral. Di samping itu, pemprosesan output tepung gandum teknologi ini adalah hampir 100%, manakala dalam jumlah pengeluaran kerugian tradisional kepada 25-28%.
Oleh itu, nilai pemakanan roti mengandungi jumlah yang berbeza kuman endosperma, dan bran, adalah berbeza.
Dalam penjana hidrodinamik pengisaran bahan organik mempunyai singularities. Dalam badan asal organik dengan hasil yang tinggi kadar terikan-perubahan struktur dalam perubahan yang ketara dalam hartanah. Bahan-bahan itu dengan tindakan pantas tidak mempunyai masa untuk berubah bentuk dan berkelakuan sebagai badan rapuh. Penciptaan keadaan yang sesuai boleh meningkatkan kemusnahan proses penyebaran, dan mengubah aktiviti permukaan zarah yang dihasilkan. Peranan utama dalam pemusnahan bahan tumbuhan adalah kandungan air dan kadar penyingkiran dari liang. Ia adalah juga mungkin bahawa itu kehadiran air dalam bahan tumbuhan itu dalam struktur satu sel tertutup memainkan satu peranan utama dalam pembentukan "kvaziavtoklavnyh" hidrodinamik keadaan semasa memproses proses hanya pada tahap supermolecular - penyeragaman bijirin kanji, pengekstrakan cekap ini dan melarutkan-bijian kanji dan gluten. Terdapat juga pecahan dan penghidratan molekul kanji (amylose dan aminopektina) dan pembubaran lengkap
Secara umum, kaedah proses pencampuran hidrodinamik boleh digunakan dalam pembuatan kanji di samping protein, lipid, gula percuma, asid organik, asid amino, vitamin, bijirin dan untuk menyimpan bahan-bahan mentah, bahan api, bahan tambahan. Untuk keputusan penting kesan teknologi dan ekonomi yang menggunakan bukan gula bahagian bijirin. Rawatan hidrodinamik mengekalkan enzim bahan mentah lebih cekap hydrolyze bijian bahan organik menyimpan ubat untuk saccharification kanji.
 
Bijian hidrodinamik proses lalu tanpa sebarang bakteria, mikroorganisma dan toksin.
Berdasarkan terdahulu, kita menyimpulkan bahawa roti gandum merupakan satu komponen penting daripada diet yang seimbang daripada penduduk. Beliau mempunyai bukan sahaja kesan positif fisiologi pada proses pencernaan, tetapi adalah lebih lengkap dari segi nilai pemakanan.
Nilai pemakanan produk dicirikan terutamanya oleh komposisi kimia, termasuk penggunaan dalam jumlah yang konvensional.
Nilai pemakanan roti gandum ditentukan dengan membandingkan komposisi kimia dengan formula diet yang seimbang, dan mengira tahap kepuasan keperluan harian orang dalam nutrien penting dan tenaga oleh gram 100 memakan roti gandum.
Keputusan dibentangkan dalam Jadual
 
 
Jadual "Pemakanan roti dari gandum"
Kandungan
100 g Roti
bijirin setiap hari kepuasan keperluan manusia
keperluan harian
dalam penggunaan 100 g
Protein, g 9,9 85,0 11.6
Lemak, g 1.7 1,73 102,0
Karbohidrat, g
assimilable 33,0 382 8.6
8,3 dicerna 25 33,2
Mg Vitamin
B1 1.7 0,33 19,4
B2 0,14 2,0 ​​7.0
RR 4,29 19,0 22,6
Tenaga, kcal 187,2 2775 6.7
Seperti jadual menunjukkan, nilai makanan dan tenaga roti jagung bahawa makanan dan nilai tenaga produk bakeri yang lain, yang boleh menjadi sumber kebanyakannya karbohidrat dan tenaga, serta protein sayur-sayuran (9.9 g/100 g).
 
Oleh itu, jika kita menganggap bahawa hari seseorang makan 300 gram roti yang diperbuat dari gandum pada teknologi baru, ia akan meliputi keperluan anda untuk protein sebanyak 34.8%, dalam serat makanan sebanyak 99.6% dalam vitamin B1 pada 58, 2%, vitamin B2 sebanyak 21.0% dalam vitamin E oleh 67.8% dalam vitamin sebanyak 20.1%.
Oleh itu, roti gandum, dimasak pada teknologi baru mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Salah satu kelebihan utama produk ini adalah tinggi kandungan karbohidrat dicerna - serat.
.
 
Menurut kepada lebih daripada 50 kajian yang dijalankan oleh saintis dari negara-negara yang berbeza, hanya penggunaan tetap produk yang mengandungi jumlah yang mencukupi serat, boleh mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan saluran gastro-usus oleh 30-35%. Dalam kajian yang dijalankan dengan swing Amerika, yang dihadiri oleh 34 000 orang sukarelawan yang memakan jumlah yang disyorkan bijirin mineral dalam bentuk roti gandum. Risiko kematian dari kanser dan penyakit jantung dalam kumpulan ini adalah 23 peratus lebih rendah daripada orang-orang yang memakan sedikit atau tiada bijirin yang dimakan mereka semua. Juga, melaraskan tahap gula dalam darah, mengembalikan hati dan usus, meningkatkan pengangkutan oksigen kepada sel, yang dicerminkan dalam kesihatan dan juga meningkatkan potensi.
Malah, roti gandum, dan anda tidak boleh dipanggil inovasi, dan ia tidak mustahil. Dalam satu tangan, ia adalah masa lalu sangat baik dilupakan, kerana nenek moyang kita makan roti gandum, dan tepung adalah dunia baru-baru ini. Bijirin Bran, sudah tentu, tidak baru. Sebaik sahaja mereka telah ditambah kepada hidangan bersedia. Germa gandum juga didapati sebagai produk berasingan. Khasiat perubatan secara umum adalah legenda.
Berasaskan klinikal pakar merasa kesihatan makanan Institut Pemakanan dan hasil penyelidikan yang dijalankan di di Institut-Biofizik, Siberia Cawangan Akademi yang Rusia Sains, Kementerian Hospital Krasnoyarsk Serantau Kanak-kanak itu Hospital Kesihatan, Wilayah Tver, sekumpulan doktor di Krasnoyarsk, 1 boleh menarik rumusan berikut: teknologi pengeluaran bezmuchnogo roti gandum mengekalkan hampir semua bahan-bahan yang terkandung di seluruh bijirin, termasuk kuman, serat, vitamin, mineral, protein, dan lain-lain
Dalam bijian, diselaraskan untuk peringkat percambahan, enzim diaktifkan, yang seterusnya menyumbang kepada nilai biologi yang diperoleh daripada ini roti gandum bijirin bezmuchnogo. Pada nilai pemakanan dan biologi mereka roti ini adalah lebih kepada semua jenis konvensional roti, terutama "putih" (dibakar dari tepung dan gred pertama).
Kehadiran roti gandum serat membuat pengerap berkesan. Sebilangan besar roti vitamin E, B, PP positif membezakan roti ini dari jenis tradisional produk ini.
Satu kelebihan penting roti bijian bezmuchnogo, tidak seperti roti tradisional mengimbangi komposisi asid amino, yang membuat protein amat berharga. Satu kelebihan penting roti ini adalah agak pelbagai mineral. Roti juga mempunyai nilai tenaga yang agak rendah.
Berdasarkan kajian ini, ia telah mendapati bahawa penggunaan tetap jagung roti bezmuchnogo merangsang hematopoiesis, fungsi motor usus, metabolisme, terutamanya karbohidrat, meneutralkan kesan bahan toksik sebelum mereka kesan pada badan, pengambilan kalori dikurangkan, membuang kolesterol yang berlebihan.
Ini spesis roti jagung boleh disyorkan untuk rawatan dan pencegahan aterosklerosis dan penyakit jantung koronari, darah tinggi, kencing manis, obesiti, dyskinesia biliary, dan kanser kolon, warga tua. Ia juga boleh menjadi produk kesihatan untuk semua kumpulan.
 
Kandungan yang kaya serat, yang merupakan sebahagian daripada pelawas kononnya atau serat, membuat roti adalah sesuai terutamanya bagi orang-orang dengan penyakit metabolit seperti diabetes. Kehadiran selulosa menghalang peralihan karbohidrat dalam mukosa usus dan seterusnya mengurangkan tahap gula dalam darah selepas pengambilan jenis ini roti atas roti coklat.
Menghasilkan kajian mengenai penilaian kesan roti sebulan jagung dalam beberapa parameter penting metabolik dalam 30 pesakit dengan diabetes, menunjukkan kesan-kesan berikut bermanfaat:
 
 
Peningkatan indeks bagi 1 bulan
Pengurangan berat badan pepejal 2 kg
Gula darah pada perut kosong dikurangkan kepada 2 mmol / l
Gula darah 2 jam selepas makan penurunan sebanyak 1.6 mmol / L
Negeri konsisten gula darah,
dinilai melalui hemoglobin glycated baik oleh 1.18%
Kolesterol dalam darah menurun sebanyak 0,70 mmol / L
Sistolichnoe pengurangan tekanan darah 11 mm
Diastolichnoe tekanan darah menurun sebanyak 5 mm
Perestaltiki usus penambahbaikan
kepada 40% daripada pesakit
Rasa peningkatan kenyang
32% daripada pesakit
 
 
Di samping kesan-kesan berfaedah pesakit yang dikaji adalah disebut kecenderungan untuk meningkatkan hemoglobin dalam darah. Dalam usaha untuk mematuhi cadangan semasa tentang makanan yang sihat, sekurang-kurangnya 50% daripada keperluan tenaga harian untuk diisi semula makanan uglevodosoderzhaschimi. Serat, menghubungkan air dan meningkatkan jumlah kandungan peningkatan peristalsis usus, mengurangkan tekanan intracolonic dan menggalakkan fungsi normal kolon. Di samping itu, serat pemakanan, meningkatkan masa penyerapan karbohidrat, rendah gula darah selepas makan, meningkatkan metabolisme karbohidrat dan lipid.
Rawatan serat yang terkandung dalam bijirin, menyebabkan hasil yang positif untuk semua pesakit dengan diabetes dan obesiti. Apabila kajian kawalan glisemik selepas 3 minggu rawatan, purata glukosa darah menurun dengan ketara dan berjumlah purata 6.1 (2.4) mmol / l.
Dalam berat badan gemuk menurun semasa rawatan di 7,8 (± 2,1) kg, semua najis ternormal.
Keputusan mencadangkan kesan bermanfaat ke atas roti gandum status glisemik dan fungsi motor daripada kolon
Dalam pesakit kencing manis, berkata bahawa pada penggunaan jagung penstabilan glisemik roti maju pada 3-5 hari lebih awal dan pada dos yang lebih rendah 2-4 unit insulin daripada pesakit yang dirawat tepung roti.
Kemasukan roti jagung dalam diet pesakit dengan obesiti meningkatkan keberkesanan rawatan dadah. Penurunan berat badan dalam pesakit-pesakit selepas rawatan telah diperhatikan pada 5-7 hari sebelum dan 1-2 kg lebih daripada berat badan pesakit yang menggunakan tepung roti.
Pesakit Ramai dengan besi kekurangan anemia dan atendan jangkitan saluran kencing yang dalam kumpulan kawalan telah diperhatikan disfungsi usus, sedangkan dalam pesakit yang dirawat dengan roti gandum, pelanggaran undang-undang sedemikian tidak tidak berlaku, mereka akan cepat dipulihkan parameter darah (nilai min yang ditunjukkan dalam jadual).
 
 
nilai darah semasa pemerhatian
pada permulaan rawatan pada 17 hari hingga 19 hari
Kumpulan
perbandingan perbandingan kawalan
Hemoglobin (g / l) 80 80112109
sel-sel darah merah (x 1012 / l) 2.2 2.0 3.6 3.3
reticulocytes (%) 14 12 28 24
 
 
Pemerhatian kami telah menunjukkan bahawa pesakit dengan jenis Dystonia vaskular vagotonic menerima roti, berasa lebih cepat, awal normalisasi tekanan darah dan memperbaiki usus, sekali gus tidak mempunyai keperluan untuk pentadbiran tambahan persediaan vitamin.
   
Ciri utama roti jagung, berbanding dengan jenis tradisional roti, menggunakan dalam pembuatan bijirin penuh, dibawa ke peringkat percambahan. Dalam hal ini, roti jagung adalah 12 kali lebih tinggi daripada varieti tradisional serat jagung dan lebih banyak vitamin dan protein. Oleh itu, nilai pemakanan roti jagung adalah lebih tinggi daripada roti, dibakar pada teknologi tradisional. Ciri-ciri di atas adalah asas tindakan pencegahan dan terapeutik roti jagung, mengesahkan keputusan ujian dalam pelbagai kategori orang yang sihat dan sakit, yang disediakan oleh pengilang.
 
Roti gandum dibuat selaras dengan TU A008-428K-001-91 dan dihasilkan dari massa bijian halus, bengkak oleh pengilangan gandum dan bahan-bahan tambahan lain dengan pengkompaunan dan memproses arahan, diluluskan dengan sewajarnya.

Бесплатный хостинг uCoz